کربوهیدرات به شکل گلوکز خون برای عملکرد طبیعی مغز ضروری است. بنابراین، سطح گلوکز خون لازم است در حین ورزش در حد طبیعی حفظ شود. یکی از راههای کمک به حفظ سطح طبیعی گلوکز خون، تبدیل پروتئین به گلوکز میباشد. این تبدیل در بدن زمانی انجام میشود که پروتئین عضله به آلانین تبدیل گردد. آلانین، اسید آمینهای است که در خون آزاد میشود و به سمت کبد برای تبدیل به گلوکز حرکت میکند، سپس باعث آزادسازی گلوکز در خون میشود. پروتئین عضلانی در بعضی مواقع شکسته میشود و برای تولید انرژی مورد استفاده قرار میگیرد که یکی از مکانیزمها چرخة گلوکز- آلانین میباشد. وقتی سطح کربوهیدرات بدن در سطح پایینی قرار دارد مثلاً بعد از ورزشهای طولانی این فرآیند شدید میباشد. این مورد مجدداً اهمیت کربوهیدرات را در رژیم غذایی ورزشکار تقویت میکند، چرا که کربوهیدرات به حفظ مصرف پروتئین عضلانی کمک میکند.
اگر قبول کنیم که میزان زیادی (ده درصدی) انرژی مصرفی در طول ورزش، توسط پروتئین تأمین میشود، کل پروتئین مصرفی تقریباً ۲۵ گرم برای ورزشکار استقامتی که با شدت ۶۰ تا ۹۰ دقیقه در روز تمرین میکند، خواهد بود. در ضمن مقدار پروتئین در عرق و ادرار این ورزشکار ممکن است کاهش یابد، اما این مقدار در حدود ۵ تا ۷ گرم روزانه (با یک بازده خیلی خوب)، نسبتاً پایین است. بنابراین، مصرف کل پروتئین در ورزش روزانه برای ورزشکار استقامتی در حدود ۳۰ تا ۳۵ گرم است.
حقیقتاً هیچ کدام از تحقیقات موجود، به مصرف پروتئین یا مکمل اسیدهای آمینه به عنوان روشهای بهبود دهندة عملکرد ورزشکاران استقامتی که پروتئین متعادلی مصرف میکنند، نمیپردازند. در بعضی از تحقیقات اخیر، ژاپنیها دریافتند ورزشکارانی که در ورزش، رژیمهای غذایی کم پروتئین (کمتر از نیم گرم پروتئین برای هر کیلوگرم وزن بدن) مصرف میکنند، وضعیتی را به وجود آورده است که به عنوان کم خونی ورزشی شناخته میشود و در نتیجه، به عملکرد فعالیتهای ورزشی آسیب میرساند. ولی اگر ورزشکاران حدود یک گرم پروتئین برای هر کیلوگرم وزن بدن مصرف نمایند، با چنین مشکلاتی مواجه نخواهند شد.
سیدکمال موسوی –هیأت پزشکی ورزشی استان کرمان
ارسال نظر